Ιστορία και Φιλοσοφία

Φιλοσοφία της εταιρίας είναι η παραγωγή ποιοτικών οίνων με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και η ανάδειξη του τόπου μέσα αυτών, έχοντας ως γνώμονα την μακρόχρονη παράδοση της οικογενείας Τσικρικώνη και την χρήση νέων επιστημονικών μεθόδων που εξασφαλίζουν υψηλά πρότυπα παραγωγής.
Στόχος μας η ανάδειξη γηγενών ποικιλιών στο εξωτερικό.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το οινοποιείο Τσικρικώνη από την δημιουργία του μέχρι και σήμερα

1950-1960

Ο Θεόδωρος και Χρυσάνθη Τσικρικώνη φυτεύουν στο Μυρτόφυτο τα πρώτα αμπέλια της οικογενείας και ένα από τα πρώτα της περιοχής. Ο αμπελώνας καταλαμβάνει έκταση 15 στρεμμάτων και οι ποικιλιές που φυτεύονται είναι το Ροζακί, το μοσχάτο και οι μπογιαμάδες

1965-1970

Ξεκινάν οι πρώτες χωρικές οινοποιήσεις των σταφυλιών με σκοπό να εξασφαλιστεί το κρασί της χρονιάς για την οικογένεια. Οι μέθοδοι οινοποίησης απλοί και περιεκτικοί. Οι ρώγες διαχωρίζονται από τους βόστρυχες και στην συνέχεια συνθλίβονται μέσα σε μεγάλα ξύλινα πατητήρια και οδηγούνται σε δρύινα βαρέλια των 500 και 1000 λίτρων (φυλλάσονται μέχρι σήμερα σαν κειμήλια) προκειμένου να γίνει η ζύμωση.

1975

Ο Θεόδωρος Τσικρικώνης μαζί με τον γιό του Στάθη φυτεύουν έναν πειραματικό αμπελώνα 2 στρεμμάτων με 25 ποικιλίες, ελληνικές και διεθνείς.

1980-1985

Ο Στάθης Τσικρικώνης, γιός του Θεοδώρου και της Χρυσάνθης, κάνει την πρώτη του οινοποίηση και προσθέτει στην παράδοση της οικογένειας την απόσταξη και την παραγωγή Τσίπουρου. Η απόσταξη γίνεται σε παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα χτισμένο σε ξυλόφουρνο.

1985-1990

Νέα αμπέλια έκτασης 15 στρεμμάτων με διεθνείς ποικιλίες φυτεύονται.

1990

Για πρώτη φορά το κρασί και το τσίπουρο της οικογενείας αποκτούν το δικό τους όνομα. Με την δημιουργία μιας σύγχρονης αποσταγματοποιίας-οινοποιίας με το όνομα Μυρτόφυτο Α.Ε ο Στάθης Τσικρικώνης φτιάχνει ένα από τα πρώτα εμφιαλωμένα τσίπουρα και

2000

Φυτεύονται 30 στρέμματα με τις ποικιλίες merlot, chardonnay, sauvignon blanc και ένα από τα πρώτα ασύρτικα της περιοχής.

2006

Η εταιρία παίρνει το σημερινό της όνομα Οινοποιιία Τσικρικώνη και για πρώτη χρονιά εμφιαλώνονται μια σειρά κρασιών με όνομα ΓΗΟΙΝΟΣ.

2007

Ο ΓΗΟΙΝΟΣ κυκλοφορεί για πρώτη χρονιά στην αγορά και κάνει την γνωριμία του μέσω του Μπουλά Παναγιώτη, ανιψιό του Στάθη και γιό της Ελένης Τσικρικώνη (ζωγράφος της οικογένειας), ο οποίος αναλαμβάνει την προώθηση και πώληση των κρασιών στην Ελληνική αγορά. Παράλληλα η Ελένη Τσικρικώνη ξεκινά την ΖΩΓΡΑΦΙΑ. Χειροποίητες, ζωγραφισμένες συλλεκτικές φιάλες κρασιού, οι οποίες στολίζουν το όνομα της εταιρίας μέχρι σήμερα.

2009

Το ΖΑΝΤΙΑ (ζαντία στα αρχαία ελληνικά σημαίνει τρέλα), ένα Ροζέ ημίξηρο κρασί εμφιαλώνεται και κυκλοφορεί για πρώτη φορά.

2012

Στην οικογένεια των κρασιών προστίθεται η Ρετσίνα ΝΤΕΡΤΙ. Ένα λευκό κρασί άριστης ποιότητας εμποτισμένο με φυσικό ρετσίνι πεύκου, πράμα που την ξεχωρίζει αμέσως από τις ‘’παρεξηγημένες’’ εως τότε ρετσίνες.

2014

Ένα κλασικό blend της περιοχής sauvignon blanc και ασύρτικο οινοποιείται και εμφιαλώνεται υπό την καθοδήγηση του Θοδωρή Τσικρικώνη, γιό του Στάθη, ο οποίος μετά από σπουδές στην γεωπονία και την οινολογία κάνει την πρώτη του προσωπική οινοποίηση. Το κρασί βαφτίζεται με το όνομα 8.

2015

Μετά από μακρόχρονη προσπάθεια του Στάθη Τσικρικώνη για την αναβίωση των παλιών αμπελιών με την ποικιλία ροζακί, γίνεται το πρώτο εγχείρημα. Το ροζακί οινοποιείται πειραματικά από τον Θοδωρή Τσικρικώνη και για πρώτη φορά παγκοσμίως εμφιαλώνεται και κυκλοφορεί η ποικιλία στην αγορά. Το κρασί ονομάζεται ΡΟΖΑΚΙ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ και έχει την ένδειξη ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Παράλληλα φυτεύονται 30 στρέμματα αμπελώνα με τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά.

2016

Δύο νέες ετικέτες με το όνομα ASSYRTIKO SINGLE VINEYARD TSIKRIKONI και MALAGOUSIA SINGLE VINEYARD TSIKRIKONI εμφιαλώνονται και κυκλοφορούν στην αγορά του εξωτερικού.

2017

Ένα νέο εγχείρημα…! Για πρώτη φορά στο οινοποιείο έρχεται η ποικιλία ξινόμαυρο.Δύο νέες οινοποιήσεις γίνονται πειραματικά. Πρόκειται για ένα ροζέ και ένα ερυθρό κρασί από την ποικιλία ξινόμαυρο. Την ίδια χρονιά 784 φιάλες ροζέ εμφιαλώνονται και κυκλοφορούν στην αγορά όπου εξαντλούνται αμέσως, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η πορεία για το ερυθρό ξινόμαυρο.

Ξεναγηση

Wine Tour σε αμπελώνες και οινοποιείο

Αποστακτηριο

Μια παράδοση τριών γενεών

Διαμονη

Απολαύστε την διαμονή σας στον Ξενώνα του Οινοποιείου

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Δείτε τους ανανεωμένους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies.